Se incarca
studiu

Bazele crestinismului – Biblia (1)

caleaCorăbierii erau speriați. A fost o furtună teribilă și unii din prietenii lor s-au înecat. Erau pierduți și multe întrebări îi nelinișteau. Unde mergeau? Cât va dura această călătorie? Vor găsi vreodată drumul spre casă?

Era anul 1492 și căpitanul acestor bărbați, Cristofor Columb, nu le putea răspunde la întrebările lor. I-a luat într-o călătorie pe un drum care nu era marcat pe hartă, dincolo de Oceanul Atlantic, căutând India. În schimb, el a găsit o insulă în America. Acolo el și corăbierii lui au găsit apă proaspătă, viețile lor fiind astfel salvate.

Astăzi nu s-ar putea repeta așa de ușor o astfel de poveste. Cu schițe și hărți precise care să le direcționeze călătoria, căpitanii de vase nu se pot abate din drumul lor.

Deși se află încă pe pământ, mulți oameni se simt ca și când ar fi pierduți într-o furtună pe ocean care-i aruncă încoace și încolo. Își pun întrebări. Unde mă îndrept? M-am rătăcit? Voi găsi vreodată calea cea bună? Dumnezeu a auzit întrebările noastre și ne-a dat deja o Carte care să ghideze viețile noastre.

Înainte de a căuta răspunsuri, să privim împreună la măreața Carte. Vom vedea cum a fost scrisă și cum ne-a fost dată nouă.

În această lecție veți studia Originea și structura Bibliei și scopul Bibliei

Această lecție vă va ajuta…

  • Să descrieți originea și structura Bibliei
  • Să înțelegeți cum și de ce a fost dată Biblia

ORIGINEA ȘI STRUCTURA BIBLIEI

Obiectivul 1. Descrieți originea și structura de bază a Bibliei.

Biblia Sfântă, formată din 66 de cărți, este o librărie în miniatură pe care Dumnezeu ne-a oferit-o. Prima parte a Bibliei, Vechiul Testament, conține 39 de cărți. A doua parte – Noul Testament – conține 27 de cărți.

De-a lungul a 1600 de ani, aproximativ 40 de bărbați au fost implicați în scrierea acestor cărți. Biblia ne spune că acești bărbați erau bărbați sfinți ai lui Dumnezeu. Erau regi și agricultori, poeți și vânzători, lideri militari și lideri religioși. Ei proveneau din diferite medii, din diferite orașe și cu interese diferite.

Cărțile Bibliei acoperă foarte multe domenii diferite cum e istoria, profeția și poezia. Biblia conține cântece și citate înțelepte numite proverbe. Conține relatări de interes pentru tineri și bătrâni. Totuși, totul se potrivește împreună pentru că are o singură temă centrală – relația dintre Dumnezeu și om.

Temă pentru voi

În fiecare din aceste secțiuni Temă pentru voi, întrebările și exercițiile formulate vă vor ajuta să recapitulați sau să aplicați ceea ce ați studiat.

1 Completați termenii lipsă din următoarele fraze:

a) Biblia este formată din …………………………………… cărți scrise de …………………………………. bărbați diferiți din diferite medii.
b) Biblia a fost scrisă într-o perioadă de   …………………………………………ani.
c) Sunt ……………………. cărți în prima parte, numite ………………………………….. Testament și ………………… cărți în a doua parte numite………………………………………… Testament.

Verificați răspunsurile voastre cu cele de la sfârșitul acestei lecții.

SCOPUL BIBLIEI

Obiectivul 2. Recunoașteți aspectele inspirației divine

Probabil că ați observat ceea ce pare a fi o contradicție în prima parte a acestei lecții. Spune că Dumnezeu ne-a dat Biblia, dar spune, de asemenea, că bărbații au scris-o. Cum se poate acest lucru?

Cei 40 de bărbați care au scris Biblia au fost sub inspirație divină. Aceasta înseamnă că Duhul Sfânt a pus în mințile autorilor gândurile pe care Dumnezeu dorea ca ei să le scrie.

2 Timotei 3 : 16 spune: „ Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu…” Acest verset ne spune, de asemenea, de ce a fost dată Biblia: pentru învățătură, mustrare, îndreptare și pentru a ne oferi instrucțiuni.

Dumnezeu ne-a dat instrucțiuni pentru trăirea corectă pentru că El dorește binele nostru suprem. El știe că atunci când nu trăim potrivit cu principiile Lui ne rănim singuri. Mințile noastre, trupurile noastre și în special, sufletele noastre suferă. Cea mai bună cale de a evita să ne rănim singuri este să urmăm atent Cuvântul Lui. Prin Cuvânt ajungem să-L cunoaștem pe El în mod personal și înțelegem că cel mai bine pentru noi sunt căile Lui.

La fel ca o schiță sau o carte de instrucțiuni, Cuvântul Lui a fost scris pentru noi ca să venim la El pentru ajutor și putere. Cât de minunat că putem avea instrucțiunile Lui personale întotdeauna lângă noi!

Temă pentru voi

În următoarele două exerciții, încercuiți litera din dreptul cuvintelor care completează cel mai bine propoziția.

2  Când spunem că Biblia este inspirată divin vrem să subliniem faptul că:
a) ne spune despre Dumnezeu.
b) Dumnezeu a dat autorilor gândurile pe care trebuiau să le scrie.
c) conține istorie religioasă valoroasă

Biblia

3.  Autorii au scris pe aceeași temă și nu s-au contrazis unul pe altul pentru că
a) Dumnezeu a fost autorul real și ei au scris gândurile date de El.
b) fiecare a lăsat instrucțiuni pentru scriitorii următori.

4.  Încercuiți litera din dreptul motivelor ADEVĂRATE pentru care Dumnezeu ne-a dat Biblia.
a) El dorește binele nostru suprem.
b) El a vrut să ne ofere instrucțiuni pentru trăirea corectă.
c) El a vrut ca noi să realizăm că El este prea măreț ca noi să Îl cunoaștem.
d) El dorește să creeze o relație cu noi și ne spune cum este El.

Verificați-vă răspunsurile

Răspunsurile exercițiilor voastre pentru studiu nu sunt date în ordinea obișnuită. Au fost amestecate astfel încât să nu puteți vedea răspunsul următoarei întrebări. Încercați să nu priviți în față.

1  a) 66; 40
b) 1600
c) 39 Vechiul, 27 Noul

2    Dumnezeu a dat autorilor gândurile care trebuiau să fie scrise.

3    a) Dumnezeu este adevăratul autor și ei au scris gândurile date de El

4  a) El dorește binele nostru suprem.
b) El a vrut să ofere instrucțiuni pentru o trăire corectă.
d) El dorește să creeze o relație cu noi și ne spune cum este El.

Citeste mai mult la http://alfaomega.tv/viata-spirituala/bazele-crestinismului/curs-bazele-crestinismului/2963-bazele-crestinismului-1-biblia#ixzz3J1ekX6Bl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandari