Se incarca
editorial

Calauzire

calauzireaCum îi călăuzeşte Dumnezeu pe oameni?

Unul din mijloacele de bază prin care Dumnezeu îi călăuzeşte pe oameni este Biblia. “Isus i-a răspuns: ‚Adevărat îţi spun că, dacă un om nu este născut din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu’” (Ioan 3:5). Biblia este cartea de reguli în ceea ce priveşte credinţa şi practica. Dacă vom cunoaşte şi înţelege Scriptura, vom avea parte de călăuzirea lui Dumnezeu pentru că El nu călăuzeşte oamenii contrar principiilor clare care se găsesc în Cuvântul Său scris.

În al doilea rând, călăuzirea este o urmare a cunoaşterii lui Dumnezeu Însuşi. Avem nevoie să ştim ce Îi place Lui, cât şi ceea ce nu-I place. Nimic nu poate înlocui umblarea, tovărăşia şi conversaţia zilnică cu Dumnezeu.

“Dar omul natural nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci pentru El sunt o nebunie; şi nici nu le poate cunoaşte, pentru că ele se înţeleg duhovniceşte”(1 Corinteni 2:14).

 

Atunci când faci aceste lucruri, vei fi direcţionat şi corectat de El şi vei ajunge să cunoşti care este dorinţa Sa. “Dacă poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga şi va căuta Faţa Mea şi se va abate de la căile Lui rele – îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul şi-i voi vindeca ţara” (2 Cronici 7:14). “Smeriţi-vă înaintea Domnului şi El vă va înălţa” (Iacov 4:10).

Această relaţie se dezvoltă pe o perioadă de timp mai îndelungată, şi nicidecum instantaneu. După un timp, simţurile tale vor deveni tot mai sensibile pentru a putea discerne binele de rău. “Răsplata smereniei, a fricii de Domnul este bogăţia, slava şi viaţa” (Proverbe 22:4). Maturitatea spirituală determină o bază pentru călăuzire.

Cea de-a treia cheie pentru a obţine călăuzirea lui Dumnezeu se află în cartea Proverbelor, unde citim: “Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te sprijini pe înţelepciunea ta. Recunoaşte-L în toate căile tale şi El îţi va netezi cărările” (Proverbe 3:5-6). “Dar El ne dă un har şi mai mare. De aceea zice: “Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar dă har celor smeriţi” (Iacov 4:6). Aceasta înseamnă că trebuie nu doar să Îl cunoşti pe Dumnezeu, ci implicit să te încrezi în El. Fiecare aspect al vieţii tale trebuie să reflecte suveranitatea Sa peste viaţa ta. “Recunoaşte-L în toate căile tale” înseamnă în munca ta, în familia ta, în viaţa ta personală, în gândurile tale, în timpul de relaxare, în tot ceea ce faci să recunoşti că Dumnezeu este în control. Aşadar, nu te sprijini pe înţelepciunea ta. Atunci când crezi că ai toate răspunsurile, că ai rezolvare pentru toate problemele, înseamnă că te sprijini pe înţelepciunea ta. Dacă te încrezi în Dumnezeu, atunci recunoaşte-L în toată viaţa ta şi nu te baza pe cunoştinţele tale şi experienţa ta din trecut. Lasă-L să te călăuzească.

Aşadar, trebuie să cunoşti Scriptura, să Îl cunoşti personal pe Dumnezeu şi să fii zilnic în acord cu voia Lui, în aşteptarea călăuzirii Lui. În final, pentru a primi călăuzirea Lui, ai nevoie să fii umplut cu Duhul Său. Biblia spune: “Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este împărăţia cerurilor!” (Matei 5:3). Isus a spus că Duhul Sfânt ne va călăuzi în tot adevărul.

“Pentru păcatul gurii lor, cuvântul buzelor lor, să fie prinşi în mândria lor, căci nu spun decât blesteme şi minciuni” (Psalm 59:12).

“Frica de Domnul te face să urăşti răul; mândria şi îngâmfarea, calea rea şi gura mincinoasă, iată ce urăsc eu” (Proverbe 8:13).

“Mândria merge înaintea distrugerii şi un duh îngâmfat înaintea căderii” (Proverbe 16:18).

“Mândria unui om îl coboară, dar cine este smerit cu duhul capătă cinste” (Proverbe 29:23).

În cartea Faptele Apostolilor găsim câteva situaţii în care Duhul Sfânt a dat călăuzire personală, a îndrumat spre a face sau a nu face un lucru anume. A dat revelaţie. Şi astăzi face aceste lucruri. Te poate călăuzi spre anumite versete care vor deveni deodată vii pentru tine. Te poate călăuzi trimiţând în mod providenţial o anumită persoană la tine, care să te sfătuiască. Poate călăuzi prin circumstanţe. Însă, pentru toate acestea, ai nevoie să fii umplut cu Duhul Sfânt.

Există şi alte mijloace prin care Dumnezeu te poate călăuzi. Dacă Dumnezeu, Cuvântul Său şi Duhul Sfânt reprezintă esenţa vieţii tale, atunci poţi fi sigur şi liniştit că El te va direcţiona pe calea vieţii tale.

 

Citeste mai mult la http://alfaomega.tv/viata-spirituala/bazele-crestinismului/1927-calauzire#ixzz3KLU5MWUo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recomandari