Se incarca
studiu

Casatoria si familia – Inainte de casatorie (2)

cap2_inainte.de.casatorieNu mai e nici un secret faptul că aproape toţi tinerii de la 12-14 ani în sus au avut cel putin o relaţie de prietenie baiat-fată. Cei care nu au avut o prietenă/prieten, au avut cel puţin dorinţa să experimenteze aşa ceva; alţii, poate ca au avut o relaţie virtuală, fără să se fi întâlnit cu celălalt (ex. pe net) sau o relaţie imposibilă (în mintea lor: cu fata din revistă sau cu unul/una căsătorit/ă sau mult diferit/ă ca vârstă).

Înţelegem aceste porniri naturale (instincte) ale tinerilor. Ele originează în natura noastră (Gen. 1:27). D-zeu ne-a creat cu aceste nevoi: de iubire, de comuniune, de semnificaţie, de acceptare, de explorare, de eliberare sexuală (începând cu vârsta pubertăţii), etc.

De asemenea, majoritatea factorilor externi ne îndeamnă la relaţii de prietenie cu o persoană de sex opus:

  1. mass-media
  2. presiunea de grup
  3. şcoala
  4. societatea

 

Din păcate, nici instinctele naturale şi nici factorii externi menţionaţi nu ne învaţă ceea ce are de spus D-zeu despre acest subiect. De aceea, cei mai mulţi tineri care dau frâu liber acestor porniri înainte de vreme, fără nici o restrângere morală, se fac vinovaţi de păcate mari înaintea Domnului, ba mai mult, se aleg cu cicatrice care poate nu se vor vindeca niciodată.

Dumnezeu a lăsat anumite standarde pentru om menite să-i pregătească pe ai Lui să trăiască viaţa din plin (1 Cor. 9:24-27 – înfrânarea atletului).

În relaţia dintre un bărbat şi o femeie, standardele lui Dumnezeu nu sunt menite să interzică împlinirea nevoilor şi a plăcerii, ci de a îndruma persoana către cea mai mare împlinire şi plăcere posibilă.

A. Standarde inainte de casatorie

1. Dumnezeu aşteaptă să te păstrezi curat! Trei motive pentru curăţie:

a. Ca Dumnezeu să locuiască în tine (1 Cor. 3:16-17; 6:15-17, 19));

b. Pentru binele familiei tale (exemplu: o sarcină nedorită poate priva copilul de dragostea şi grija ambilor părinţi);

c. Pentru sănătatea ta (boli venerice, îmbolnăvire spirituală, moarte).

Fugiţi de poftele tinereţii! (2 Tim. 2:22). Credincioşii trebuie să fie d.p.d.v. moral şi sexual puri/curaţi (2 Cor. 11:2; Tit 2:5; 1 Pet. 3:2).

Cuvântul “pur” sau “curat” (Gr. hagnos) înseamnă să fii liber de orice întinăciune vrednică de dispreţ. Adică, sărutul, atingerea, pipăitul sunt de asemenea interzise pentru că acestea pregătesc trupurile participanţilor pentru unirea fizică (= preludiu). John White susţine că “unirea sexuală nu începe când penisul penetrează vaginul ci când cei doi îndrăgostiţi, în mod voluntar, se excită unul pe celălalt chiar şi numai prin împreunarea degetelor sau prin jocul cu părul celuilalt”.

ATENŢIE: Relaţia sexuală înainte de căsătorie este păcat! În V.T. dacă o fată care se culca cu un bărbat înainte de căsătorie era omorâtă cu pietre (Deut. 22:13-21).

2. Nu începe o relaţie de prietenie decât atunci când ai de gând să te căsătoreşti în viitorul apropiat!

a. Relaţiile premature nu durează, nu sunt sănătoase şi duc la necurăţie (Prov. 6:27-28).

b. Toate lucrurile îşi au vremea lor (Ecles. 3:5, 6, 8).

B. Poti sa pazesti standardele lui Dumnezeu:

1. Stăpânindu-ţi sentimentele (1 Tim. 3:2).

Dumnezeu ţi-a dat cel putin 4 lucruri care să te ajute să te stăpâneşti:

a. inteligenţa – ca să înţelegi ce să faci;
b. Cuvântul Lui – ca să te călăuzească;
c. o conştiinţă – prin care El îţi vorbeşte;
d. o voinţă sau puterea de a alege ce să faci.

2. Controlându-ţi gândurile.

a. Cu cât te gândeşti mai mult la ispită, cu atât mai puternică va fi dorinţa (Iac. 1:14-15).

b. Multe din gândurile tale îşi au originea în cele auzite de tine (Efes. 5:3).

c. Ispita îşi are originea în lucrurile pe care le priveşti (Iov 31:1).

De aceea: „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.” Filipeni 4:8

3. Biruind ispita

Ca sa biruieşti ispita trebuie să faci două lucruri: (a) s-o eviti cât de mult poţi şi (b) să refuzi să-i cedezi atunci când vine la tine. Nu te duce în locuri şi nu intra în situaţii care te vor ispiti să faci rău!

Prea multă familiaritate între bărbaţi şi femei poate să ducă la ispită! Trateaza-i pe oameni cu respect şi cere-le să te respecte!

Exemplu: Iosif şi sotia lui Potifar. è Dumnezeu îi binecuvantează pe cei care respectă standardele!

E adevărat că cei din lume „se miră că nu alergaţi împreună cu ei la acelaşi potop de desfrâu, şi vă batjocoresc. Dar au să dea socoteală înaintea Celui ce este gata să judece viii şi morţii.” (1 Petru 4:4-5)

4. Prin dragoste adevărată

Dragostea adevărată include respect şi cinstire. Bărbatul care iubeşte cu adevărat va considera binele şi reputaţia fetei mai importante decât dorintele lui personale.

Dragostea adevărată cere stăpânire de sine. 1 Cor. 13.

5. Cu ajutorul lui Dumnezeu

Nu te baza pe puterea ta, ci apelează la ajutorul lui Dumnezeu! 1 Cor. 10:13.

Citeste mai mult la http://alfaomega.tv/viata-spirituala/familie-relatii/curs-familie/3404-casatoria-si-familia-2-inainte-de-casatorie#ixzz3KomXMm47

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandari