Se incarca
editorial

Alcoolul / alcoolismul

Alcoolicul este o persoană care nu se mai poate controla când bea. A fi alcoolic înseamnă a avea o dorință foarte puternică de a bea. Atunci când bei au loc manifestări negative ale personalității, precum mânia, care se intensifică pe măsură ce problemele cresc. Pentru a-ți ascunde alcoolismul probabil vei avea tendința să exagerezi în alte domenii ale vieții. Ai nevoie de băutură la anumite ore din zi pentru a face față problemelor sau chiar pentru a te relaxa. Poate bei chiar la locul de muncă. Desigur, acest lucru înseamnă că munca și eficiența ta sunt scăzute.

Probabil că și viața ta de familie are de suferit. Ești robit de păcatul alcoolismului. Cu toate acestea, există speranță. Dumnezeu poate să te elibereze pe deplin, dacă vrei să fii curățat, sfințit și îndreptățit (1 Corinteni  6:9-11). Deși excesul de alcool este o slăbiciune a firii (Galateni 5:19-21), Duhul Sfânt poate și dorește să îți dea puterea de autocontrol de care ai nevoie pentru a-l birui (Galateni 5:22-23). saved

Ce spune Scriptura? 

„Cine își ascunde fărădelegile, nu propășește, dar cine le mărturisește și se lasă de ele, capătă îndurare“ (Proverbe 28:13).

 „Mărturisiți-vă unii altora păcatele, și rugați-vă unii pentru alții, ca să fiți vindecați. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit“ (Iacov 5:16).

„Dacă zicem că n-avem păcat, ne înșelăm singuri, și adevărul nu este în noi. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și să ne curețe de orice nelegiuire“ (1 Ioan 1:8-9).

 „Tu singur te pedepsești cu răutatea ta și tu singur te lovești cu necredincioșia ta, și vei ști și vei vedea ce rău și amar este să părăsești pe Domnul, Dumnezeu tău, și să n-ai nici o frică de Mine, zice Domnul, Dumnezeul oștirilor” (Ieremia 2:19).

„Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El“ (Ioan 3:17).

 „Drept răspuns, Isus i-a zis: „Dacă ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu, și Cine este Cel ce-ți zice: „Dă-Mi să beau!” tu singură ai fi cerut să bei, și El ți-ar fi dat apă vie” (Ioan 4:10).

„Ci voi veți primi o putere, când Se va pogorî Duhul Sfânt peste voi, și-Mi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudea, în Samaria, și până la marginile pământului” (Faptele Apostolilor 1:8 – Aici găsim cheia pentru a birui alcoolismul – prin puterea Duhului Sfânt).

 „Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege“ (Galateni 5:22-23).

„Nu vă îmbătați de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiți plini de Duh“ (Efeseni 5:18).

 „Vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase; oricine se îmbată cu ele nu este înțelept“ (Proverbe 20:1).

 Există speranță? 

Dacă ai probleme cu băutul, cu siguranță te-ai simțit deseori condamnat de tine însuți și de alții. În loc să condamne însă, Dumnezeu mai degrabă accentuează modul în care poți birui prin acceptarea mântuirii, a botezului cu Duhul Sfânt și a roadelor Duhului Sfânt. Având acestea, vei putea fi eliberat pentru totdeauna de alcoolism. Zicala „Odată ce ai devenit alcoolic, vei rămâne mereu alcoolic” este bazată pe faptul că niciun alcoolic care a trecut prin procesul de recuperare nu poate să bea doar un pic, fără să ajungă din nou să fie stăpânit de băutură. Așadar, trebuie să-I ceri lui Dumnezeu să te elibereze complet de orice dorință de a mai bea.

Ajutor practic

Poate că ai încercat și înainte să nu ma bei, dar nu ai reușit. Poate ai apelat chiar la religie sau poate ești creștin. Ai nevoie de ajutor spiritual practic. Caută un creștin serios și cere-i să se roage să fii eliberat în special de acest viciu, de dependența fizică și psihică și chiar de dorința de a bea. Probabil ți s-a spus: „Trebuie să încetezi să bei și să nu mai bei niciodată”. Însă presiunea pe care o simți, înfruntând viața fără băutură, este copleșitoare.

Concentrează-te asupra prezentului. Decide să nu bei chiar acum. „Nu vă îngrijorați dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăși. Ajunge zilei necazul ei“ (Matei 6:34).  Ai nevoie să îți schimbi modul de viață. Biblia vorbește despre transformarea și înnoirea minții noastre (Romani 12:2). Mintea ta poate fi înnoită prin ceea ce citești și gândești. Biblia precum și cărți cu mărturii și devoțiuni, îți vor fi cele mai utile.

Concentrează-te mai degrabă pe Dumnezeu și pe Cuvântul Său, decât pe problema ta.  Învață și urmează principiul laudei (onoare și respect) față de Dumnezeu ori de câte ori ești tentat să bei. „Prin El, să aducem totdeauna lui Dumnezeu o jertfă de laudă, adică, rodul buzelor care mărturisesc Numele Lui“ (Evrei 13:15). Este important să îți schimbi perspectiva, de la tine înspre Dumnezeu, și de la băutură înspre Dumnezeu. Laudă-L pe Dumnezeu care rezolvă orice problemă. Amintește-ți că poți fi la fel de legat de păcat atunci când te străduiești să nu îl comiți ca și atunci când îl comiți. Fiindcă atâta timp cât atenția ta este asupra păcatului, onorezi păcatul. Dar dacă atenția ta este asupra lui Dumnezeu, Îl onorezi pe El prin aceasta. „Să ne uităm țintă la Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a disprețuit rușinea, și stă la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu“ (Evrei 12:2).

Contactează o biserică plină de Duhul Sfânt, sau un grup de rugăciune. Poate că ai un partener, o rudă sau un prieten care nu este alcoolic și dorește să te ajute. Și ei poate au nevoie de mântuire, de botezul cu Duhul Sfânt și de roadele Duhului. Astfel, pot mijloci mai eficient pentru eliberarea ta din robia alcoolului. Poate că persoanele apropiate ție au nevoie să știe cum te-ar putea ajuta din punct de vedere spiritual, în procesul de recuperare. Trebuie să înțeleagă lipsa eficienței condamnării pe față. Poate îți vor hrăni „agonia” spunând că „primești ceea ce meriți”. Isus a venit să elibereze, nu să condamne (Ioan 3:17). Nu înseamnă însă, că aceste persoane trebuie să îți tolereze comportamentul alcoolic, ci să te ajute.

Rugăciune

Dacă nu ești creștin născut din nou, roagă-L pe Dumnezeu să te ierte, să te mântuiască și să te umple cu Duhul Sfânt. Un bețiv neiertat, necurățat, nu poate moșteni Împărăția lui Dumnezeu (1 Corinteni 6:10; 1 Ioan 1:8-9; Romani 10:13; Luca 13:5; Fapte 1:8). Roagă-te pentru eliberare. Adu-I mulțumiri și laudă lui Dumnezeu pentru eliberarea, mila, ajutorul permanent și puterea pe care ți-o dă să biruiești.  Roagă-te să fii eliberat de frică – „Nu voi fi în stare să reușesc” (2 Timotei 1:7).

Referințe / Temă de casă

2 Timotei 2:,4,5,11-13             Îndrăzneală, curaj, credincioșia lui Dumnezeu   
Filipeni 3:12-14                        Uită trecutul           
Psalm 103:12                           Separare de păcat           
Isaia 40:31                                Putere înnoită           
Ioan 8:36                                   Liber în Hristos           
Galateni 5:1                              Siguranța libertății           
Galateni 5:22-23                      Roadele Duhului           
Romani 10:17                          Credința           
Romani 8:31-37                       Siguranța în Hristos           
Proverbe 29:25                        Siguranța în Hristos 
  

Poți folosi o concordanță biblică pentru a studia teme precum „frica”, „eliberare”, „vindecare”, „laudă”.  Ai nevoie să fii de acord cu Dumnezeu în ceea ce privește promisiunile Lui pentru tine, și să nu fii de acord cu Satana, care încearcă să te acuze în fața ta, a lui Dumnezeu, a familiei, a prietenilor, a colegilor, etc. Caută și alte persoane care au trecut prin aceleași experiențe ca și tine. Ei te pot ajuta.

Ce să faci în prima zi în care nu ai băut deloc

1.      Spală-te, îmbracă-te.

2.      Încearcă să mănânci ceva.

3.      Nu da atenție disconfortului.
4.      Evită certurile și conflictele.
 5.      Fă lucruri care îți vin ușor să le faci.
 6.      Înfruntă în mod realist situația socială.
 7.      Stai departe de partenerii tăi de băut.
 8.      Nu uita că nu ești singur. Mulți alții trec prin ce tu treci acum.
 9.      Nu-ți pierde vremea îngrijorându-te dacă vei dormi sau nu la noapte.    

Zilele următoare

1.      Amintește-ți că Dumnezeu te iubește.
2.      Fii pregătit să refuzi să bei.
3.      Nu încerca să raționezi: (a) Am nevoie să beau pentru a putea continua; sau (b) De vină pentru starea mea de oboseală excesivă sunt vremurile grele.
4.      Repetă: „Nu voi bea astăzi!”
5.      Amintește-ți Filipeni 4:13: „Pot totul în Hristos, care mă întărește“.  

Contactează un pastor și cere-i să se roage și să te ajute, după cum ai nevoie. Dumnezeu te iubește foarte mult. Roagă-L să te îndrume spre alți creștini cărora El le-a dat multă dragoste pentru tine și oameni cu probleme asemănătoare.

Citeste mai mult la http://alfaomega.tv/viata-spirituala/eliberare/1925-alcoolulalcoolismul#ixzz3LZWFQlq6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandari