Se incarca
editorial

Vorbind deschis despre stres

Nu ştiţi că trupul vostru este Templul (sanctuarul) Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit (ca un dar) de la Dumnezeu ? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. (achiziţionaţi cu preţ mare, plătiţi, făcuţi ai Lui). Proslăviţi şi onoraţi dar, pe Dumnezeu în trupul vostru.(AMP) 1 Corinteni 6:19, 20

Cuvântul „stres” a fost inițial un termen ingineresc, folosit pentru a descrie forța pe care o grindă sau alt suport fizic o putea suporta fără a se prăbuși sub presiunea aplicată.

În zilele noastre, înțelesul cuvântului a fost extins și nu se referă doar la presiunea fizică, ci și la cea mentală și emoțională.

Ca și ființe umane, tu și eu, suntem făcuți în așa fel încât putem face față la o măsură normală de stres. Dumnezeu ne-a creat în așa fel încât să putem suporta o anumită măsură de presiune și tensiune. Problema intervine atunci când ne forțăm dincolo de limitele noastre, dincolo de ceea ce am fost dimensionați să suportăm, fără a fi răniți permanent.

Să luăm spre exemplu un scaun. Acesta este construit pentru a susține o anumită greutate. Dacă este folosit așa cum trebuie, va rezista probabil o veșnicie. Dacă este însă supraîncărcat, peste capacitatea lui, acesta va începe să se uzeze și chiar se va rupe complet, din cauza greutății.

În același fel, tu și eu am fost proiectați pentru a suporta o anumită măsură de presiune fizică, mentală și emoțională zilnică. Situația devine problematică atunci când ne expunem la mai multă greutate decât suntem capabili să suportăm.

Toată lumea este supusă stresului. Stresul este o componentă normală a vieții zilnice. Atât timp cât menținem acest stres în limite rezonabile, nu avem nici o problemă. Problemele încep atunci când îi permitem să depășească limitele rezonabile.

În urmă cu câțiva ani, am mers la doctor deoarece eram mereu bolnavă. A fost una din acele boli care nu putea fi diagnosticată. Doctorul mi-a spus însă că simptomele erau rezultatul stresului!

Când mi-a spus aceasta, m-am enervat. Eu nu am crezut că problema mea era stresul! În trecut obișnuiam să reacționez cu crize emoționale și pline de stres, însă mai apoi am devenit o persoană calmă. Astfel că atunci când mi s-a spus că sunt stresată, m-am supărat ! Am rostit în sinea mea: „Doctore, tu mă stresezi de fapt !”

Am mers la mai mulți doctori care mi-au spus același lucru. Unul dintre aceștia mi-a spus că trăiesc prea intens. Acest aspect m-a scos din sărite, să mi se spună că sunt bolnavă pentru că trăiesc prea intens ! Eu aveam impresia că am reușit să îmi canalizez natura mea vulcanică spre scopuri pozitive, muncind din greu pentru Domnul.

După o vreme, am realizat că vorbele doctorilor erau adevărate. Eram supusă stresului. Munceam prea mult, nu dormeam suficient și nu mâncam normal. Mă forțam din ce în ce mai mult – și făceam aceasta în numele lucrării pentru Isus ! Eram implicată în lucrarea pe care credeam că mi-a încredințat-o, însă fără să Îl caut pe El, pentru a afla ce dorește de fapt să fac, care este timpul potrivit pentru aceasta și în ce măsură trebuie să mă implic.

În cazul meu, eram stresată deoarece eram implicată în foarte multe „fapte bune” – lucrări ale bisericii și alte activități spirituale. Mergeam la studii biblice și întâlniri de rugăciune. Consiliam oameni, alergam de la un seminar la altul, predicând uneori de douăzeci sau de douăzeci și cinci de ori pe lună.

În afară de epuizarea fizică la care îmi supuneam trupul, mă luptam și cu presiunea psihologică legată de procesul de învățare a conducerii unei lucrări, cu toate provocările acesteia. Mă confruntam de asemenea cu tensiunea emoțională legată de provocările simultane din familie și lucrare.

Drept rezultat, aveam adeseori dureri de cap, spate, stomac, de gât și toate celelalte simptome ale stresului. Cu toate acestea, nu am vrut să recunosc că sunt stresată și nerecunoscând acest lucru, nu puteam să remediez situația.

Poate și tu ești în aceeași situație și te forțezi ca și mine, dincolo de limita rezonabilă. Dacă ne abuzăm în numele lucrării pentru Isus și ne forțăm trupul dincolo de limitele trasate de Dumnezeu, vom suferi aceleași consecințe, similare cu cele obținute dacă ne-am epuiza trupurile în obținerea bunăstării, faimei, succesului sau orice alt scop.

Așa după cum am văzut mai devreme, toată lumea este supusă stresului. Nici unul dintre noi nu poate să parcurgă o zi, fără să experimenteze stresul într-o formă sau alta. În confruntarea cu stresul, este important să învățăm cum să recunoaștem stresul, să învățăm să îl controlăm și să îl direcționăm să lucreze pentru noi, decât împotriva noastră.

***

Versete pentru calmarea stresului

Când suntem obosiți, Domnul ne întărește și ne împrospătează trupul și sufletul. Uneori, când slujesc unui șir lung de oameni care așteaptă rugăciune, simt că încep să cedez, atât fizic cât și mental. Mă opresc pentru o clipă, iar înăuntrul meu spun: „Doamne, am nevoie de ajutor aici – am nevoie să mă revigorezi Tu”. Şi după cum promite versetul, El îmi mărește puterea, înmulțind-o și făcând-o să abunde.

Dacă stai la biroul tău, sau faci curățenie în casă; dacă ai muncit toată ziua, apoi trebuie să te duci acasă și să tunzi iarba, sau să schimbi uleiul de la mașină, Domnul poate să te împrospăteze. Lasă-te puțin pe spate un minut și lasă-L pe El să-ți dea acea putere.

„Nu știi? N-ai auzit? Dumnezeul cel veșnic, Domnul a făcut marginile pământului. El nu obosește, nici nu ostenește; priceperea Lui nu poate fi pătrunsă. El dă tărie celui obosit, și mărește puterea celui ce cade în leșin” (înmulțind-o și făcând-o să abunde – AMP) Isaia 40:28,29

Domnul îți poate reînoi puterea.

Flăcăii pot cădea în leșin, pot obosi, chiar tinerii se clatină și cad extenuați; dar cei ce se încred în Domnul (Îl așteaptă, Îl caută), își înoiesc puterea, ei își vor ridica aripile și se vor înălța (aproape de Dumnezeu) ca vulturii (vor urca spre soare); aleargă și nu obosesc, umblă, și nu ostenesc.(AMP) Isaia 40:30,31

***

Rugăciune care să te ajute să lupți împotriva stresului

Tată, Doresc să fac o prioritate din a petrece timp cu Tine, a auzi vocea Ta în mod clar și a Te asculta. Ajută-mă să păstrez prioritățile mele în ordine.

Ştiu că dacă Te pun pe primul loc, și petrec timp cu Tine, Tu mă vei ajuta în mod supranatural, să fac lucrurile pe care le am de făcut.

Ştiu că vrei să am pace în orice domeniu din viața mea și că mi-ai pus-o la dispoziție. Îți mulțumesc că atunci când Îți cerem înțelepciune, Tu ne-o dai. Te rog să mă călăuzești și să-mi dai înțelepciune ca să știu clar angajamentele pe care trebuie să le fac.

Îți mulțumesc, Doamne, că-mi folosesc puterile în felul în care Tu vrei să fie folosite.

În numele lui Isus m-am rugat, amin.

Acestea au fost fragmente din cartea VORBIND DESCHIS DESPRE STRES de Joyce Meyer. Unul dintre autorii cu cele mai multe cărți vândute, Joyce Meyer conturează adevărurile biblice care te vor ajuta să-ți depășești situațiile stresant și vei învăța cum să recunosști semnele evidente ale stresului.

Citeste mai mult la http://alfaomega.tv/viata-spirituala/vorbind-deschis-despre/3756-vorbind-deschis-despre-stres#ixzz3mXjbOmow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandari